Copyright 2012 by "IBG"    All Rights Reserved
Als u van plan bent een natuurtelescoop of spotting scope aan te schaffen zijn er een paar belangrijke aspecten waar u vooral op moet letten.

Rechte inkijk of 45 graden inkijk
In het eerste geval heeft u een veel groter statief nodig omdat het oculair van de kijker zich op de hoogte moet bevinden van uw oog.
Bij een 45 graden inkijk kunt u licht gebogen staan wat in het eerste geval niet mogelijk is. Daardoor kunt u een kleiner en dus lichter statief gebruiken.

Type oculair
In de meeste gevallen kunt u bij alle telescopen een zoomoculair gebruiken. (gem. vergroting tussen 20 en 60x)
In sommige gevallen verdient een oculair met een vast brandpunt de voorkeur. Bijvoorbeeld bij fotografie, lichtsterkte is groter of als er een groothoekbeeld gewenst is.

Diameter van het objectief
De vergroting en de diameter van de kijker wordt als volgt aangeduid: 20-60x80. Dit houdt in dat er sprake is van een zoomoculair met een traploze vergroting van 20 tot 60 maal. De diameter van het objectief is in dit geval 80mm. Des te groter het objectiefdiameter, hoe lichtsterker de kijker.

Oplossend vermogen
Dit is het belangrijkste, maar meest onderschatte onderdeel van een telescoop. Dit is vergelijken met de pixels van een foto.
Een krantenfoto heeft een weinig pixels ( laag oplossend vermogen). Een dia daarentegen heeft veel pixels en kunnen details beter worden waargenomen (hoog oplossend vermogen). Probeer een krantenfoto maar eens scherp op een diascherm te projecteren.
De kwaliteit van de optiek in de telescoop bepaald dit. Een extreem hoog oplossend vermogen wordt bereikt met een apochromatisch objectief. Dit wordt meestal aangeduid met afkortingen zoals APO, ED of Fluorit.
Natuur  Telescopen / Spotting Scopes
Bij internetbestellingen geldt een korting van 10% op de adviesprijs van de fabrikant!!