loep afbeelding low vision

Low Vision

Slechtziendheid

Wanneer iemand niet goed meer kan zien, zelfs niet met de beste bril of contactlenzen, is er sprake van slechtziendheid. In het Engels heet dit ‘low vision’. Volgens de wet is er sprake van slechtziendheid bij een gezichtsscherpte (visus) lager dan 0.3 (30%). Mensen met een zeer beperkt gezichtsveld (kokergezichtsveld) zijn ook slechtziend.

Low Vision onderzoek

Tijdens het low vision onderzoek zal de optometrist u eerst een aantal vragen stellen. Waar heeft u door uw slechtziendheid moeite mee gekregen? Wat zou u graag weer willen doen? Gebruikt u al hulpmiddelen en hoe zijn uw ervaringen hiermee? Vervolgens zal de optometrist een aantal metingen verrichten, waaronder een gezichtsscherpte bepaling, brilmeting (refractie) en een leesproef. Aanvullend kan nog een contrastmeting, kleurzientest of gezichtsveldonderzoek gedaan worden. Al deze onderdelen zijn bepalend voor een goed advies over hulpmiddelen.

Low Vision hulpmiddelen

Het doel van low vision hulpmiddelen is het bieden van vergroting. Immers, als we slecht kunnen zien, dan herkennen we grotere dingen makkelijker dan kleine. U gaat met een low vision hulpmiddel dus niet scherper zien, maar het vergemakkelijkt het zien bij bepaalde taken of maakt bepaalde activiteiten weer mogelijk. Er bestaat geen universeel hulpmiddel dat u de hele dag kunt dragen (zoals een gewone bril) waarmee alle problemen zijn opgelost.

De escoop is een speciale bril die in ongeveer in de helft van het aantal gevallen de gezichtsscherpte tot 50 procent kan verbeteren. Dus ziet u nog 10 procent, dan kan kan in het gunstigste geval 15 procent worden.

Loepen zijn er in vele soorten en maten: een vergrootglas, een schuifloep met ingebouwde verlichting of een loeplamp. Voor alle loepen geldt: hoe hoger de vergroting, hoe kleiner de diameter van het glas wordt. Dit betekent dus dat het overzicht steeds minder wordt. Een heel sterke loep die het overzicht van een hele bladzijde heeft, is technisch dan ook onmogelijk.

Loepbrillen bestaan uit een of twee sterke loepglazen, uitgevoerd voor een of twee ogen. Deze brillen lijken qua uiterlijk nog het meest op een gewone bril, maar bieden slechts beperkte vergroting en vereisen een korte kijkafstand. Hoe hoger de vergroting van een loepbril wordt, des te korter de kijkafstand hiermee is.

Telescoopbrillen bestaan uit een optisch systeem (verrekijker) die op of door een basisglas is gemonteerd in een stevig montuur. Een telescoopbril wordt individueel op maat vervaardigd en kan voor een of twee ogen gemaakt zijn. De bril kan gebruikt worden voor veraf of nabij zien. Door een instelbaar systeem te gebruiken of te werken met extra opzetlenzen, kunnen soms meerdere taken op verschillende afstanden met een bril uitgevoerd worden. Telescoopbrillen voor veraf zien kunnen gebruikt worden voor bijvoorbeeld televisie kijken of voor een theaterbezoek. Omdat u met een telescoopbril de handen vrij heeft, is een telescoopbril voor nabij zeer geschikt om mee te schrijven of mee te  handwerken en knutselen, maar uiteraard ook om mee te lezen.

Bij de elektronische hulpmiddelen (beeldschermloep) wordt gebruik gemaakt van een camera en een beeldscherm. Er bestaan modellen voor op tafel of kleinere meeneembare versies met accu. Een beeldschermloep is met name geschikt voor mensen die een hoge vergroting nodig hebben en/of voor wie een hoog contrast (zwart/wit) belangrijk is.

Vergoeding

De meeste vergrotende hulpmiddelen komen voor vergoeding door de ziektekostenverzekering (regeling hulpmiddelen) in aanmerking. Een verklaring van de oogarts is in veel gevallen niet noodzakelijk omdat  wij contracten met de meeste zorgverzekeraars hebben.